Ulaganja u Azotaru i Fabriku stakla

Bez autora
May 17 2010

U pančevačku Azotaru i Srpsku fabriku stakla u Paraćinu trebalo bi da bude uloženo 33 miliona evra. To će obezbediti ne samo supstitucuju uvoza njihovih proizvoda, nego od njih stvoriti velike srpske izvoznike. Srbijagas, kao većinski vlasnik tih fabrika planira da, u sledećih godinu i po dana, u revitalizaciju bombardovanih pogona Azotare investira 16 miliona evra. To znači da bi se godišnja proizvodnja sa sadašnjih 400.000 tona mineralnih đubriva povećala na milion tona. Tolika proizvodnja potpuno bi obezbedila domaće potrebe, a značajne količine domaćih i veoma kvalitetnih azotnih đubriva bi se izvezle u Italiju, Mađarsku i na druga tržišta EU. Prema programu Srbijagasa, u obnovu dve peći i dve proizvodne linije, trebalo bi ove godine da bude uloženo 17 miliona evra, a već krajem ovog ili početkom idućeg meseca biće raspisan tender za ostvarivanje te investicije.

Ulaganja u Azotaru i Fabriku staklaGeneralni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da bi u pančevačku Azotaru i Srpsku fabriku stakla u Paraćinu trebalo da bude uloženo 33 miliona evra.

On je dodao da će to obezbediti ne samo supstitucuju uvoza njihovih proizvoda, nego od njih stvoriti velike srpske izvoznike.

Srbijagas, kao većinski vlasnik tih fabrika planira da, u sledećih godinu i po dana, u revitalizaciju bombardovanih pogona Azotare investira 16 miliona evra.

To znači da bi se godišnja proizvodnja sa sadašnjih 400.000 tona mineralnih đubriva povećala na milion tona. Tolika proizvodnja potpuno bi obezbedila domaće potrebe, a značajne količine domaćih i veoma kvalitetnih azotnih đubriva bi se izvezle u Italiju, Mađarsku i na druga tržišta EU, rekao je Bajatović.

Prema programu Srbijagasa, u obnovu dve peći i dve proizvodne linije, trebalo bi ove godine da bude uloženo 17 miliona evra, a već krajem ovog ili početkom idućeg meseca biće raspisan tender za ostvarivanje te investicije, kazao je Bajatović na konferenciji za novinare na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ta investicija omogućiće supstituciju uvoza staklene ambalaže i drugih proizvoda koje ta fabrika proizvodi za oko 20 miliona evra a isto toliko bi mogao da bude vredan i naš izvoz tih proizvoda u Nemačku , Španiju, Belgiju, Italiju i druge zemlje, naglasio je Bajatović.

On je napomenuo da Srbijagas, kao supsidijar tih fabrika, nema nameru da bude stopostotni njihov vlasnik nego da pomogne da one "čvrsto stanu na noge", pronađu "realnog strateškog partnera" i da se ravnopravno sa svojim kvalitetnim proizvodima uključe u svetsku tržišnu utakmicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik